Aantal geboortes stijgt sterkst in Oost-Vlaanderen

In 2021 werden 66.560 kinderen geboren bij gezinnen die in Vlaanderen wonen, een opvallende stijging van 4,6% tegenover 2020. Van alle provincies kent Oost-Vlaanderen de sterkste stijging: het aantal baby’s steeg in de provincie met 7%. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Opgroeien.

15.633: zoveel baby’s kwamen er vorig jaar ter wereld in Oost-Vlaanderen. “Dat aantal lag in 2020 nog een stukje lager.” zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “De stijging van het aantal pasgeborenen in Oost-Vlaanderen is geen verrassing. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%, maar Oost-Vlaanderen spant de kroon met 7%. Het is sinds 2018 geleden dat het aantal geboortes er boven 15.000 steeg.”

“In Oost-Vlaanderen vallen voor de gestegen vruchtbaarheidscijfers op. Het aantal kinderen per vrouw steeg het afgelopen jaar van 1,51 naar 1,61. We merken dat ook dat er vorig jaar iets meer vrouwen waren in de leeftijdscategorie tussen 25 en 35 jaar”, verduidelijkt minister Crevits de opmerkelijke stijging. “Mogelijk heeft ook de coronacrisis ervoor gezorgd dat gezinnen hun kinderwens in 2020 hebben uitgesteld tot de pandemie weer meer naar de achtergrond verdween. De stijging lijkt overigens eerder van korte duur: voorspellingen van Statbel en het Planbureau geven aan dat we dit jaar opnieuw een dip zullen kennen in het geboortecijfer.”

De trend die wel blijft aanhouden: het aandeel jongens en meisjes. “Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (51,3%) dan meisjes (48,7%) geboren in Oost-Vlaanderen”, aldus Crevits. “Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst mama. Ik wens de jonge gezinnen alle geluk toe!”

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.