az Sint-Blasius investeert in nieuwe MUG

Het algemeen ziekenhuis Sint-Blasius namnieuwe MUG-wagen in gebruik. Het aantal MUG-opdrachten neemt jaar na jaar toe. In 2021 werden 1995 MUG-interventies uitgevoerd (gemiddeld 5 à 6 per dag). De huidige MUG had 250.000 km op de teller.

De MUG (Mobiele Urgentie Groep) is een gespecialiseerde eenheid die ingeschakeld wordt voor dringende geneeskundige hulpverlening buiten het ziekenhuis. Er zijn 96 erkende MUG-teams in België. Het MUG-team bestaat uit een urgentiearts en een urgentieverpleegkundige en wordt door het Hulpcentrum 112 uitgestuurd wanneer iemand in levensgevaar is. De MUG treedt meestal in actie voor bewusteloze personen, personen met een ademhalings- of hartstilstand en voor personen met een zwaar trauma. De nieuwe wagen, een BMW X7 xDrive40d, biedt de hoogste garanties voor het comfort en de veiligheid van de spoedarts en verpleegkundige.

“In de wagen zijn onder meer een defibrillator, een beademingstoestel en een monitor aanwezig. De wagen is ook uitgerust met een GID-module, een toestel dat de communicatie verzorgt tussen een dispatchingsysteem en de GPS. Daarnaast is er permanente internetverbinding met het ziekenhuis. We kunnen vanuit de MUG-wagen het medisch dossier van de patiënt raadplegen, indien de patiënt bij ons gekend is”, zegt Katia Verstraete, hoofdverpleegkundige van de dienst Spoedgevallen.

De MUG-chauffeurs in az Sint-Blasius zijn urgentieverpleegkundigen met beroepstitel. Zij kregen een specifieke opleiding in prioritair rijden. “De MUG-teams zijn van levensbelang. Spoedartsen en –verpleegkundigen zijn hypergespecialiseerd en geven elke dag het beste van zichzelf, soms in levensbedreigende situaties.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.