Beleef de lente in de bos- en natuurgebieden van Provincie Oost-Vlaanderen

De Provincie Oost-Vlaanderen ijvert voor zo toegankelijk mogelijke bos- en natuurgebieden, voor jong en minder jong. Maar liefst 26 provinciale bos- en natuurgebieden zijn minstens via een wandelpad of een fietspad bereikbaar. Onder ander andere in het Kloosterbos in Wachtebeke zijn speelzones voorzien en in het Gentbos in Merelbeke is een rolstoeltoegankelijk wandelpad voorzien. De ideale locaties dus om van de lente te genieten.

“In de lente zijn onze bossen en onze natuur echte kraamklinieken vol nieuw leven. In de provinciale bos- en natuurgebieden kan je volop genieten van die ontluikende natuur. Er is voor elk wat wils. Zo kan je bijvoorbeeld in het Gentbos in Merelbeke zomaar een kikkerconcert meepikken. Drooghout in Oosterzele barst van de bijzondere voorjaarsflora zoals dotterbloem, speenkruid, bosanemoon, aronskelk en salomonszegel. Boven de bloemrijke graslanden van het Maaibos in Moerbeke kan je de terugkerende boerenzwaluwen verwelkomen”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Milieu en Natuur.

Je kan op eigen houtje de Oost-Vlaamse bos- en natuurgebieden ontdekken, maar in een aantal gebieden kan je je ook op sleeptouw laten nemen tijdens een maandelijkse natuurwandeling met gids. In de Kaaimeersen aan de Kaaihoeve in Zwalm kan je vogels spotten en in Bastion VIII in Dendermonde kan je tot rust komen aan de biodiverse vijver.  Bovendien vormen de provinciale bos- en natuurgebieden ook een ideaal vertrekpunt om de ruimere regio verder te verkennen. Zo verken je vanuit De Boerekreek (Sint-Laureins) gemakkelijk het Meetjesland met de fiets. De lente is misschien wel de mooiste tijd om de natuur in te trekken, maar voor die natuur is het ook de meest kwetsbare tijd. Dieren met nesten en jongen zijn heel gevoelig voor verstoring. Jonge planten kunnen gemakkelijk vertrapt worden, nog voor ze al zichtbaar zijn. Bezoekers moeten zich bewust zijn van deze kwetsbaarheid. Blijf op de paden, houd je hond aan de lijn, maak geen nodeloos lawaai en neem je afval mee. Dit zijn regels die altijd gelden maar zeker in deze periode extra belangrijk zijn.

Alle bos- en natuurgebieden die de Provincie Oost-Vlaanderen beheert en die publiek toegankelijk zijn, staan opgesomd in de brochure ‘Oost-Vlaanderen natuurlijk!’. Met deze groene gids plan je in een handomdraai een leuke uitstap in de Oost-Vlaamse buitenlucht. Het is veel meer dan alleen een toeristische gids. Vanuit je luie zetel kan je ook meer te weten komen over zeldzame soorten zoals de kamsalamander, de biologische waarde van kleine landschapselementen, het ontstaan van stuifduinen in het binnenland of het belang van dood hout. Achteraan de gids vind je een verklarende begrippenlijst die typische biologische termen en natuurlijke processen helder uitlegt.

‘Oost-Vlaanderen natuurlijk!’ is digitaal beschikbaar via de website van de Provincie. Gedrukte exemplaren zijn aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.