Burgerbudget voor klimaatacties
Op 21 december 2017 werd de toetreding tot het Burgemeestersconvenant door de gemeenteraad van Lebbeke goedgekeurd. Op die manier engageert de gemeente zich om de CO2-uitstoot met 40% te reduceren tegen 2030 door o.a. het verhogen van energie-efficiëntie en meer in te zetten op hernieuwbare energiebronnen (mitigatie) en de negatieve gevolgen van de klimaatverandering op te vangen (adaptatie).
Momenteel worden diverse acties uitgerold om de doelstellingen vooropgesteld in het Burgemeestersconvenant te bereiken en dit in samenwerking met diverse instanties. “Ook onze Lebbeekse inwoners, verenigingen en/of ondernemers willen wij financieel ondersteunen om actief te participeren en projecten in te dienen en uit te voeren die klimaatuitdagingen in de straat, buurt, wijk, vereniging, bedrijf, … helpen aanpakken. Deze projecten moeten een aantoonbare bijdrage leveren aan CO2-reductie en/of oplossingen bieden voor een veranderend klimaat. Dossiers kunnen ingediend worden tot 31 maart 2023. Heel wat inwoners uit Lebbeke dragen vandaag al op verschillende manieren bewust een steentje bij om hun ecologische voetafdruk te verkleinen in hun eigen gezin of omgeving. Met het burgerbudget willen we hen ondersteunen bij initiatieven waar ze samenwerken met buren of andere inwoners”, zegt Mike Torck, schepen van Energie en Klimaat.
De projecten die door onze Lebbeekse inwoners, verenigingen en/of ondernemers worden ingediend zullen beoordeeld worden door een jury en door de inwoners van de gemeente. De best gequoteerde projecten worden beloond met een burgerbudget. De quotering bestaat uit 60% toe te kennen door een jury en 40% toe te kennen door een stemming van inwoners. Er is een budget van 5000 euro per jaar beschikbaar. Per project kan maximaal 2500 euro toegekend worden. Het reglement, het aanvraagformulier en de nodige informatie is te vinden op www.lebbeke.be/burgerbudget.
Foto (c) Pexels.
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)