Camerata Productions maakt kortfilm over de verdwijning van Zuster Gaby

Achter de schermen werktCamerata Productions vzw(uit DendermondeBuggenhout) aan de kortfilmNon Gratadie in het najaar van 2023 in première zal gaan. De kortfilm geeft een fictieve invulling aan de mysterieuze verdwijning van zuster Gaby. Het is ondertussen al de derde kortfilm onder de vleugels van de Cameratagroep.

“De filmplannen om iets rond de mysterieuze verdwijning van Zuster Gaby te doen, zitten al zon 10 jaar in onze pijplijn“,zegt gedelegeerd producent Joris Verschueren.VRTJournalist Wim De Maeseneer is in zijn vrije tijd actief binnen onze filmafdeling en maakte in 2008 zijn eindwerk rond Zuster Gaby. Wim regisseerde onze eerste twee kortfilms en zijn enthousiasme om ook over dit onderwerp een film te willen draaien werkte aanstekelijk. Bovendien past dit verhaal perfect binnen ons werkingsgebied, want Zuster Gaby was afkomstig uit Buggenhout en gaf les te Dendermonde. We zijn dan ook bijzonder blij dat we eindelijk kunnen aankondigen dat de film er daadwerkelijk gaat komen!”

De nieuwe kortfilm zal een fictief verhaal vertellen, gebaseerd op de waargebeurde verdwijning van Zuster Gaby, geboren als Germaine Robberechts, in maart 1982. “Zuster Gaby gaf les aan hetSintVincentiuscollege te Dendermonde en was er tevens de privéchauffeur van algemeen directeur/kanunnik Gaston Mornie. Deze Mornie had een enorme status binnen de Kerk maar was een weinig eerbaar persoon: naast zijn problematisch drankgebruik en financieel gesjoemel bleek de man ook een enorme seksuele appetijt te hebben en was daarbij niet kieskeurig in leeftijd en geslacht. Als chauffeur was Zuster Gaby natuurlijk op de hoogte van zijn seksuele esbattementen en zijn gesjoemel. Ze was dan ook in het grootste geheim bezig met een dossier vol bewijzen aan te leggen tegen Mornie tot ze plots in de nacht van 3 op 4 maart 1982 verdween. Alle gerechtelijke onderzoeken ten spijt werd nooit nog iets van haarvernomen”, zegt Joris Verschueren.

Wim zorgt samen met onze huisscenarist Stijn De Wolf voor het scenario van deze kortfilm, die een esoterische thriller moet worden.De regie van deze productie zal echter gevoerd worden door Lennart Lemmens, die de meesten zullen kennen als acteur uit Thuis of Campus 12. Maar Lennart is tevens een gepassioneerde en beloftevolle filmmaker die afstudeerde aan het RITSC te Brussel. In Vlaanderen kortfilms produceren is, gezien de hoge productiekosten en de geringe afzetmarkt, nooit lucratief. Door deze productie toch op te starten willen we als groep, samen met onze partners in cultuur, blijven investeren in jonge talenten.”

De regie van de kortfilmNON GRATAis in handen van Lennart Lemmens:Ik was aangenaam verrast dat Camerata mij contacteerde om hun volgende kortfilm in goede banen te leiden. Toen ik het scenario doornam prikkelde dat direct mijn verbeelding, ook omdat het fictieve verhaal zorgvuldig aansluit op de historische feiten. Anderzijds heerst er zo een zweem van mysterie rond de verdwijning van zuster Gaby dat ik blij ben te kunnen bijdragen aan dit cultureel erfgoed. Over de casting wil ik voorlopig nog niet te veel zeggen, maarik kan jullie wel al verzekeren dat we stuk voor stuk Vlaamse topacteurs hebben kunnen strikken!”

Iedereen die dat wil kan de creatie van NON GRATA steunen. Sympathisanten kunnen Non Grata steunen vanaf 10,EUR en voor bedrijven zijn er aangepaste formules.

Beelden (c) Camerata Productions.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.