CC Belgica opent het vernieuwde gebouw

Na 2 jaar op nomadische wijze te werken, heeft het cultuurcentrum opnieuw zijn vaste stek. In 2020 begon de uitgebreide restauratie aan het historisch gebouw Huis Van Winckel. Na die restauratie startte de renovatie aan het hoofdgebouw van CC Belgica. De 2 gebouwen die vroeger van elkaar gescheiden waren, zijn nu met elkaar verbonden en vormen één dynamische cultuursite. Door die verbinding is er ook meer plaats voor publieksruimten.

Huis Van Winckel werd volledig aangepakt. De gevel is gerenoveerd. Nieuw parket en een verflaag zorgden voor een opfrisbeurt. “Die eerste fase werd afgerond in het voorjaar 2022. Fase 2 ging van start na de verhuis van CC Belgica naar Huis Van Winckel. In CC Belgica werden er kleinere ruwbouwwerken, nieuwe technieken en de binnenafwerking uitgevoerd. Alle ruimtes krijgen nu een actieve rol in de volledige site”, volgens schepen van Cultuur Els Verwaeren (N-VA). “Ook zorgden we voor openheid in het gebouw. De ruimtes zijn doorlopend van de voorgevel tot aan de tuinzijde. Het cultuurcafé en de ticketbalie werden verplaatst van CC Belgica naar de salons van Huis Van Winckel. Ook een nieuw onthaal en een verruiming van de foyer werd gerealiseerd. Om te komen tot één dynamische cultuursite, zijn er op verschillende plaatsen openingen gerealiseerd om de twee projecten te verbinden. Dat gebeurde op plaatsen waar het minst schade werd berokkend aan het monument Huis Van Winckel. De administratieve diensten bevinden zich in het gebouw, maar ook vergaderzalen zijn voorzien. Om het gebouw meer energie-efficiënt te maken, isoleerden we het dak en werd niet-origineel klaar glas vervangen door thermisch verbeterd enkele beglazing. Ook de stookplaats werd aangepakt. De technische installatie is volledig vernieuwd.”

Het cultuurcafé en de ticketbalie werden verplaatst van CC Belgica naar de salons van Huis Van Winckel. De uitbaters van Bar Belgica, Wim en Patricia, maken een gezellige babbel mogelijk met een eigentijdse keuken en bar. In de Living, de nieuwe foyer, is er ook een bufferbar ter beschikking van Bar Belgica. “Het buitengedeelte, waar je zal kunnen genieten van de tuin met tuinterras, werken we af in het voorjaar van 2023. Een nieuw tuinpaviljoen laat een zomerbar in de tuin toe”, zegt de schepen. “Ook het cultuurloket krijgt hier hun vaste locatie. SAMWD kreeg een vast klaslokaal in het gebouw ter beschikking.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.