CC De Biekorf brengt muziektheater via livestream naar woon-zorgcentra

Eind januari pakt CC De Biekorf uit met een tripje buiten de gekende podiumzaal. Het slaat op 31 januari de tenten op in woon-zorgcentrum Hof ter Veldeken en Huize Wispelaere om er de bewoners te laten genieten van een namiddag vertier. Onder meer Lien Van de Kelder en Jan de Smet brengen een gevarieerd en niet alledaags liedjesprogramma. Ze doen dat echter niet in levende lijve, maar via een ingenieuze livestream. Die zorgt ervoor dat er ook in Lebbeke en een 50-tal andere locaties kan meegenoten worden. In maart volgt meteen een tweede editie, in Reva Ter Sig.

De originele voorstelling vindt plaats in BICC Peer, en wordt in samenwerking met 17 andere Vlaamse en Brusselse cultuurpartners, gestreamd naar een 50-tal (woon)zorgcentra. CC De Biekorf en zorgcentra Hof ter Veldeken en Huize Wispelaere verzorgen de cultuurbeleving van het publiek op afstand en gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. Er worden flyers en affiches verspreid en iemand scant ook de tickets bij het binnenkomen. Het is meer dan simpelweg samen naar iets op een groot scherm kijken. Cultuur wordt echt binnengebracht in het zorgcentrum. CC De Biekorf ondersteunt het zorgcentrum in technische faciliteiten (zoals geluidsversterking, groot scherm, een rode loper, wat extra stoelen en verduisterende gordijnen). En de bewoners krijgen voor de voorstelling een unieke blik achter de schermen van de artiesten.

Ook ouderen die in een zorgcentrum verblijven, willen zich betrokken voelen bij culturele activiteiten. Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra) speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor cultuurhuizen naar zorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Speciaal voor deze voorstelling neemt de camera het publiek in de zorgcentra mee voor een unieke blik achter de schermen (sneakpeek backstage). Wat gebeurt er in de artiestenloge net voordat Lien en Jan het podium betreden? Een primeur … alleen voor de livestreamkijkers!

“Tijdens de coronaperiode merkten we hoe fragiel cultuurbeleving kan zijn. Mensen mochten niet ontspannen, en al zeker niet bij elkaar in een cultuurzaal. Dat zette toch aan het denken, om even af te stappen van die klassieke denkwijze. We kunnen namelijk de cultuurbelever zelf gaan opzoeken, zeker wanneer die minder mobiel is. Het deed deugd om de animatieteams van de woonzorgcentra zo enthousiast mee op de kar te zien springen. Zij kijken ernaar uit om iets speciaals op poten te zetten voor hun bewoners. In maart volgt meteen een nieuwe editie, dan trekken we naar Reva Ter Sig in Wieze. We zorgen met veel plezier voor een levendige dag. De beleving van cultuur doet ieder mens deugd en brengt extra kleur in het leven, ongeacht de leeftijd of woonsituatie!”, zegt Ben Moens, programmator CC De Biekorf.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.