conflictvrije verkeerslichtenregeling voor fietsers op kruispunt Mechelsesteenweg – N41

De afgelopen negen jaar heeft de Fietsersbond afdeling Dendermonde herhaaldelijk maar tevergeefs om een oplossing gevraagd voor het kruispunt van de Mechelsesteenweg met de N41 in Dendermonde, waar een aantal jaar geleden een dodelijk ongeval met een fietser gebeurde. Maar nu komt er licht aan het einde van de tunnel.

“AWV liet ons recentelijk weten dat de verkeerslichten van dit kruispunt in één van de volgende jaren toch aangepast worden. Er is dan geen conflict meer mogelijk is tussen de rechtdoor rijdende fietsers en rechts afslaande voertuigen. Voor ons is dit erg goed nieuws. In 2020 is er voor fietsers al zo’n conflictvrije tweerichtingsoversteek aangelegd komende van de Mechelsesteenweg richting fietssnelweg naar Hamme en naar de Scheldedijk”, zegt Pier Tielens van de Fietsersbond.

De herinrichting van het kruispunt bevat nog meer aanpassingen. “In het nieuwe scenario is er vanaf de rotonde aan het Hoogveld 1 rijstrook voor linksaf en 1 voor rechtsaf en 2 rijstroken rechtdoor. Om dit uit te voeren is een extra rijstrook noodzakelijk waarvoor enkele onteigeningen nodig zijn. Er zou op deze plaats ook een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd worden. Al deze veranderingen zullen nog niet voor morgen zijn.”

In de briefwisselingen met de dienst AWV van het Vlaams Gewest wees de Fietsersbond op bijkomende onvolkomenheden. “Zo zijn de oversteken voor de fietser slecht gemarkeerd en zouden ze roodgekleurd moeten zijn, ook dit zal nu gerealiseerd worden.  Vanuit Baasrode richting Dendermonde moet de fietser veel geduld hebben na het indrukken van een drukknop om groen licht te krijgen. Beter zou een lussensysteem zijn. Hierbij worden fietsers op tijd gedetecteerd zodat de afzonderlijke groenfase in werking treedt zonder wachttijd. Deze kleine kost zou de vlotte doorstroming van fietsers aan het kruispunt bevoordelen”, volgens Tielens.

De Fietsersbond kan nu wel tevreden zijn dat op de Mechelsesteenweg er een fietsveilig kruispunt komt met de N41. “Helaas is de Mechelsesteenweg verderop dit nog altijd niet. Zowel door niet gemarkeerde kruisingen met voertuigen die vanuit de parkings van de baanwinkels de steenweg oprijden als de onmogelijkheid om als voetganger of fietser de steenweg over te steken.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.