Dag vreemde man’ van Ann Christy beste nummer uit Vlaamse Songfestivalvoorrondes ooit

Dag vreemde man, de klassieker van zangeres Ann Christy uit 1971, is het beste nummer uit ruim zestig jaar aan Vlaamse preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Dat blijkt uit een stemming georganiseerd door Songfestival.be, de grootste Belgische website over de liedjeswedstrijd, waar honderden mensen aan deelnamen. De volledige rangschikking is terug te vinden op Songfestival.be.

Natalia pakte zilver met Higher Than the Sun, waarmee ze tweede werd in de preselectie van 2004. Het brons ging zowel in de stemming van Songfestival.be als tijdens Eurosong 1993 naar Lisa del Bo met haar lied Vlinder. Andere klinkende namen die de top vijf sieren zijn Clouseau (met de klassieker Anne, runner-up in de voorronde van 1989) en 2 Fabiola aka Pat Krimson met Loredana, die vanavond met You Lift Me Up in de finale van Eurosong staat. In 2014 slaagden Pat en Loredana er niet in de preselectie te winnen, maar met She’s After My Piano scoorden ze een grote hit in Vlaanderen die negen jaar later overeind blijft in de stemming van Songfestival.be.

Dag vreemde man nam deel aan de legendarische BRT-wedstrijd Canzonissima, die in de jaren 1960 en 1970 werd gebruikt als preselectie voor het Songfestival. Ann Christy werd tweede in de finale van 1971, net achter Nicole & Hugo die wonnen met Goedemorgen morgen. Vooral na haar vroegtijdige dood in 1984 groeide Dag vreemde man uit tot een van de grootste klassiekers uit het rijke oeuvre van Ann Christy. In 1975 slaagde ze er wel in de BRT-preselectie voor het Songfestival te winnen. Met een tweetalige versie van Gelukkig zijn strandde ze toen op het Songfestival pas op een vijftiende plek.

Zowel Dag vreemde man als Gelukkig zijn werd geschreven door de Nederlandse liedjesschrijfster Mary Boduin. In een exclusieve reactie aan Songfestival.be is Boduin uiteraard laaiend enthousiast:  “Wat een fijn nieuws! Deze nummer één-positie is alweer een mooie bekroning. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor Ann zelf. Zo blijft ze in onze hoofden zitten. Wij waren dikke vriendinnen, dus soms kijk ik eens naar boven en denk ik: je bent goed bezig. Ik heb heel trots op Dag vreemde man, want is een van de eerste liedjes die ik ooit schreef. Ik liet me destijds inspireren door verhalen die ik opving in de theaterwereld waarin ik acteerde. Daar leer je veel bij over het leven. Waar Ann in Dag vreemde man over zingt, heb ik godzijdank niet zelf meegemaakt (lacht). Ik was in ’71 niet teleurgesteld dat we tweede werden in de preselectie, ‘k was nog zo jong. Uiteindelijk is het in ’75 toch gelukt met Gelukkig zijn. Toch moet ik bekennen dat Dag vreemde man dieper in mijn hart zit. Want het was voor die tijd een heel vooruitstrevend liedje. Dat waren jullie Vlamingen niet gewoon (lacht)!”

Songfestival.be is sinds 2015 de grootste Belgische website over het Eurovisiesongfestival, met als grootste troeven de jaarlijkse aanwezigheid op de internationale wedstrijd om verslag uit te brengen, de podcast Eurovisite waarin ex-Songfestivalkandidaten vertellen over hun deelname en het boek 65 jaar op het Songfestival, de ultieme Belgische Songfestivalencyclopedie die in 2021 verscheen bij uitgeverij Baeckens Books (nu Pelckmans). Eén van de oprichters is Jasper Van Biesen uit Lebbeke.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.