Dendermonde gaat voor klimaatadaptatie en steekt meteen de schop in de grond voor meer groen
De gemeenteraad van Dendermonde keurde het klimaatadaptatieplan goed. “In dit plan legt de stad de basis voor een klimaatrobuuste omgeving en hoe we samen onze veerkracht kunnen verhogen. In het plan staat hoe we klimaateffecten zoals hitte, verdroging, overstroming en verlies aan biodiversiteit kunnen aanpakken. Door onze omgeving aan te passen aan het veranderend klimaat, zetten we ons engagement van het burgemeestersconvenant om in actie. Naast een lagere uitstoot aan broeikasgassen zijn er ook andere aanpassingsacties nodig, zodat iedereen nog lang van deze planeet kan genieten”, zegt schepen van Klimaat Leen Dierick (CD&V).
“Door te ontharden, bebossen, meer ruimte te geven aan water en warmteopname te beheersen, kunnen we het verschil maken op het grondgebied van Dendermonde. Het klimaatadaptatieplan bevat naast een risicoanalyse van onze omgeving 61 concrete actiefiches. 15 fiches nemen we met prioriteit op. Niet alleen als stadsbestuur, maar samen met iedereen die woont, werkt, leeft … in Dendermonde. Een van de manieren om als inwoners een handje te helpen aan het klimaat, is meer planten te plaatsen.”
Stad Dendermonde biedt elke inwoner de mogelijkheid aan om te helpen. “Met gevelgroen of een tegeltuintje kunt u bijvoorbeeld snel groen in uw eigen straat introduceren. Samen met ABBLO vzw lanceerden we in 2022 de plantenbox, een box vol groen voor dat tegeltuintje of je eigen tuin. 250 inwoners gingen al op dat aanbod in. In 2023 bieden we opnieuw plantenboxen aan! Als inwoner helpt u op die manier mee aan onze klimaatdoelstellingen. We gaan het stedelijk hitte-eilandeffect tegen, ontharden én vergroenen. Straten en tuinen krijgen daardoor nog eens een flora én fauna boost.” Elke inwoner van Dendermonde kan een plantenbox aanvragen. Een tuin is niet nodig.
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)