Dendermondse kunstenaar Jeroen Buytaert maakt inclusieve muurschildering voor Blijdorp

De Sint-Rochusstraat 37 in hartje Dendermonde is sinds ruim een jaar een warme thuis voor een 20-tal bewoners van Blijdorp. De Dendermondse kunstenaar/grafisch ontwerper Jeroen Buytaert (Moodpie) en Blijdorp sloegen de handen in elkaar om het gebouw binnenin een unieke toets te geven op een centrale muur. “Er werd een kunstwerk gemaakt voor en door onze gasten, die aan de hand van hun moodboards de nodige inspiratie boden aan Jeroen voor de look en feel. Het grafisch kunstwerk is opgebouwd rond de nieuwe naam van het project”, klinkt het.

Als thema om mee aan de slag te gaan werd aan Jeroen ‘verbinding’ aangereikt, een van de pijlers in het beleidsplan van Blijdorp. “Ik ben tijdens de ontwerpfase de verbinding aangegaan met het werk van verschillende kunstenaars van Blijdorp. Uit de tekeningen die de deelnemers van het dagcentrum mij hebben aangeleverd, heb ik vormgeeflijke elementen afgeleid, die ik op mijn beurt heb herwerkt en verwerkt tot een samenhangend grafisch geheel. Op deze manier ontstond er zowel een nieuwe verbinding tussen het werk van de kunstenaars van Blijdorp onderling als een verbinding met mijn werk. In een laatste fase wordt de cirkel van verbinding compleet gemaakt door de relatie aan te gaan met de ‘kijker(s)’ van het werk”, zegt Jeroen Buytaert.

Ook voor de uitvoeringsfase ging Jeroen opnieuw de verbinding aan door zo veel mogelijk de uitvoering ervan samen met de gasten van Blijdorp te realiseren: “Door delen van het ontwerp uit plaatmateriaal te vervaardigen en te schilderen in het atelier konden de gasten van Blijdorp er ook aan meewerken.” Jeroen vertelt hoe het kunstwerk verder vorm kreeg: “Voor de kleuren koos ik voornamelijk groentinten. Hiermee wil ik het contrast aangaan met de industriële look en feel van het gebouw. Groen is de kleur van planten en van de natuur, van het organische. Het is ook de primaire kleur in de huisstijl van Blijdorp.“ De kunstenaar vindt het belangrijk om steeds zijn eigen artistieke stempel op een werk te kunnen drukken: “Daarom voegde ik aan de 2 groentinten uit de huisstijlgids enkele complementaire, frissere soorten groen toe om het geheel wat meer ‘punch’ en diepte te geven. Een verbinding tussen ‘Moodpie kleuren’ en de ‘kleuren van Blijdorp’ zeg maar.”

De bewoners van het aanpalende pand kunnen de voortgang van de werken in het gebouw op de voet volgen. Vandaag kwamen enkelen een kijkje nemen naar de werf en het kunstwerk. “Het was leuk om eens een echte kunstenaar aan het werk te zien en te ontmoeten”, vertelt bewoner Wim van leefgroep Rochus.

Foto’s (c) Blijdorp.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.