Eitjes sleedoornpage gevonden in natuurgebied Hannaerden

In het natuurgebied in Hannaerden in Wieze werden eitjes gevonden van de sleedoornpage. En dat is nog altijd uitzonderlijk.

“Enkele jaren geleden vonden we de eerste aanwijzingen van de aanwezigheid van sleedoornpage in Wieze, meerbepaald langsheen het natuurleerpad te Wieze, dichtbij de Dender. Dit in onze regio zeldzaam vlindertje duikt nu ook op in Hannaerden”, volgens insectenkenner Ruben Meert. “Dat is niet zo heel ver van die eerste locatie, maar het wijst hier vermoedelijk toch op een gestage uitbreiding: er werd daar de voorgaande jaren telkens intensief gezocht, maar pas nu werden er voor het eerst eitjes gevonden. De Sleedoornpage is een soort die nauw wordt gemonitord door heel wat waarnemers, en het is slechts de 2de locatie op grondgebied van Groot-Lebbeke waar ze wordt gezien.”

Dat is trouwens de beste manier om op zoek te gaan naar de sleedoornpage: omdat de vlinder zelf doorgaans onopgemerkt blijft, is het veel makkelijker om in de winter te speuren naar de kleine, witte eitjes op sleedoorntwijgen. Dirk Tas, conservator van de natuurgebieden in Wieze, is alvast opgezet met de vondst: “Het toont nogmaals aan dat de aanleg van kleine landschapselementen een wereld van verschil kan betekenen voor bepaalde soorten. De eitjes werden namelijk gevonden op een door Natuurpunt aangeplante houtkant met o.a. Sleedoorn. Een betere stimulans om hier in de toekomst mee verder te doen, is er niet.”

Foto (c) Ruben Meert.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.