Francis De Donder (Leefbaarder Zele) reageert op nieuwe coalitie

Francis De Donder en Leefbaarder Zele werden uit de coalitie met CD&V gegooid in Zele. Aanleiding was een vertrouwensbreuk omdat de partij tegenstemde bij het dossier rond de invoering van de testfase van het nieuwe mobiliteitsplan. De reageert nu op het feit dat CD&V tot het einde van deze legislatuur verder bestuurt met Vooruit.

“Volgens de burgemeester zou na gesprekken blijken dat een nieuwe coalitie met Vooruit de beste keuze zou zijn”, zegt Francis De Donder. “Dit staat dan wel haaks op het feit dat men eerst bij andere fracties van de oppositie is gaan aankloppen om een nieuwe coalitie te vormen, pas in laatste instantie werd noodgedwongen geopteerd voor Vooruit. Dit is ook niet verwonderlijk als je rekening houdt met de manier waarop Vooruit zich heeft opgesteld in de vorige legislatuur en hoe ze zich hun rol in de gemeenteraad hebben ingevuld de voorbije jaren. Als ze al aanwezig waren, dan waren ze niet in het minst geïnteresseerd. Ik kan me van beiden geen enkele inhoudelijke tussenkomst herinneren.”

“Wat ik me wel kan herinneren is dat Vooruit mee stond te protesteren tegen het circulatieplan. Tevens stonden ze nog maar enkele weken geleden, samen met de andere fracties van de oppositie, in de krant om uitdrukkelijk te protesteren tegen de handelswijze van de meerderheid en de burgemeester in het bijzonder. Zijn steun voor de nieuwe coalitie is totaal ongeloofwaardig en kan alleen verklaard worden als postjespakkerij….”, vindt De Donder. “Ik maak er een punt van zeer aanspreekbaar te zijn en heb op die manier voor een groot deel voeling met wat er leeft. Voor mij is het dan ook duidelijk dat het circulatieplan zoals het nu voorligt bij teveel Zelenaars ernstige vragen oproept. Mensen zijn oprecht bezorgd over het afschaffen van de enkele richting in sommige straten, het afschaffen van parkeerplaatsen zonder voldoende alternatieven, het mogelijk nadelig effect voor het commerciële hart van onze gemeente en voor de verkeersveiligheid. Ik vind dat die bezorgdheden te weinig ernstig werden en worden genomen.  Het plan moest en zou er komen.”

“We hadden als Leefbaarder Zele gevraagd om het plan ietwat aan te passen, niet om het uit te hollen maar wel om op die manier het draagvlak te vergroten. We geloven ook in een centrum waarin minder autoverkeer is en meer plaats voor groen en zwakke weggebruikers. Voor ons is een aangepaste circulatie een middel daartoe en geen doel op zich.  We vinden dan ook dat je als bestuur niet mordicus je groot gelijk moet doordrukken maar een eerlijk compromis moet zoeken waarbij alle belangen maximaal verzoend worden, zo bouw je een sterke en leefbare gemeenschap op. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het uiteindelijk niet meer ging over wat goed is voor Zele en de Zelenaar maar dat het eigenlijk ging over platte politiek. Het feit dat ik veel voeling had en heb met de Zelenaar en kritisch naar beleidsplannen durfde kijken, maakte sommige zenuwachtig en vastbesloten om mij politiek geen ruimte te gunnen. Intriest”, aldus De Donder. “De voorbije bijna 4 jaar was ik vooral gekant tegen 2-talige communicatie (Nederlands-Turks, temeer daar Zele in homogeen Nederlands taalgebied ligt waar de communicatie nu eenmaal in het Nederlands gebeurt), extra sociale woningen (Zele heeft in haar arrondissement veruit het grootste aanbod en moet echt wel meer inzetten op 2-verdieners), een extra gebedshuis midden in de winkelstraat vlak naast de toenmalige Rijkswachtkazerne, een oproep tot gebed dat zou plaatsvinden ter hoogte van de Markt… Ik wil oprecht bouwen aan een leefbaarder Zele en meen daardoor te mogen zeggen dat ik daar de afgelopen jaren ook voor een stuk in geslaagd ben.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.