Gemeente deed mee aan Maai Mei Niet

Tijdschrift Knack organiseerde voor de tweede keer op rij de actie ‘maai mei niet’ waarbij ze elke Vlaming oproepen om hun gazon niet te maaien in de maand mei. De gemeente Zele deed mee en selecteerde enkele stukjes die in de maand mei niet gemaaid werden.

“Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Als de tuin op zo een manier ingericht wordt dat hij een onderdak biedt aan verschillende plantensoorten en dieren kan die tuin een wapen zijn tegen de klimaat- en milieucrisis de we nu en nog meer in de toekomst meemaken,” zegt Thomas Bauwens (CD&V), schepen van Klimaat en Milieu. “Daarom is het belangrijk dat we die natuur ook de kans geven om zich te ontwikkelen. Je hoeft daarbij niet je hele tuin op te offeren. Een klein deeltje kan al een wereld van verschil maken. Als je een stukje van je gazon wat langer laat worden, zal je meteen zien hoeveel extra leven er ontstaat en je krijgt het bezoek van talrijke bijen en vlinders. Onderzoek uit Groot-Brittannië leert dat je op die manier tot wel 10 keer meer bijen kunt aantrekken. En daar doen we het voor. Vele bloemen worden door bijen bestoven, dat is cruciaal om ons te kunnen voorzien in onze dagelijkse behoeftes.”

De gemeente selecteerde enkele stukjes waar ze in mei niet maaiden, meer bepaald in delen van Park Peeters, het parkje aan de Hendrick Consiencestraat, sommige grasperken in het sport- en wandelpark Ter Els, het terrein aan de hondenschool, deeltjes van de begraafplaats in het centrum, rond de kerk van Huivelde, in de Tuinwijk, aan het Spieken in Zele-Heikant en aan de rotonde aan het Torenhof. “De verschillende zones waar niet gemaaid werd waren voorzien worden van een infobord om wandelaars en bezoekers te informeren.” Daarnaast zaaide de gemeente ook extra tweejarige bloemen en planten in op verschillende locaties.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.