Geopark Schelde Delta officieel kandidaat UNESCO Global Geopark

Het grensoverschrijdende Geopark Schelde Delta diende officieel haar kandidatuur in bij UNESCO om erkend te worden als UNESCO Global Geopark. Drie Vlaamse provincies, twee Nederlandse provincies en meer dan 130 partners zetten samen hun schouders onder het lijvige dossier. Daarin worden de unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied benadrukt, alsook de lessen die hieruit getrokken worden voor het omgaan met de klimaatuitdaging.

Een UNESCO-label zou de deuren openen naar internationale aandacht en wetenschappelijk onderzoek. Het versterkt de regionale profilering en biedt een nieuwe dimensie in het toeristische en recreatieve aanbod. Met zijn 5 500 km² grote oppervlakte zou het meteen een van de grootste geoparken ter wereld worden. Het Schelde Delta gebied beslaat naast delen van de provincie Antwerpen ook de Nederlandse provincie Zeeland, het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant in Nederland en delen van West- en Oost-Vlaanderen.

De Schelde vormt de ‘blauwe draad’, de levensader van het gebied die waardevol is voor natuur, cultuur en economie. “Met de oprichting van een UNESCO Geopark Schelde Delta maken we het ontstaan van het landschap in ons gebied rond de Schelde zichtbaar, voor bewoners én voor toerisme. We zijn een grensoverschrijdend netwerk van meer dan 100 partners. Samen willen we oa aantonen dat we moeten meebewegen met de getijden van de rivier om overstromingen zoals in het verleden te vermijden. Het Sigmaplan is daar een heel mooi voorbeeld van”, zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

Onder meer de Drongengoedhoeve, de paleomeanders in Berlare, het krekengebied en het Sigmaplan zijn plaatsen in Oost-Vlaanderen waar mensen het Geopark kunnen ontdekken. Een UNESCO Global Geopark wordt door UNESCO erkend als gebied van internationale waarde, omwille van het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en de natuur. Wereldwijd zijn er 177 geoparken in 46 landen. Per type karakteristieke geologie wordt slechts één regio als geopark aangewezen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.