Hereford-runderen nemen plek in van Galloways in Buggenhoutbos

Jarenlang werd de begrazingszone in Buggenhoutbos onderhouden door de mooie robuuste Galloway-runderen. Die verhuizen naar het Osbroek en worden vervangen door vier Hereford-runderen.

“Doordat er zowel in Buggenhout als in Aalst een tekort was aan dieren om het hele gebied optimaal te begrazen, werd er beslist om deze kuddes samen te voegen. Beide kuddes waren namelijk uitgedund door ouderdom en daardoor verwilderde de vegetatie. De kuddes samenvoegen was de enige mogelijke oplossing”, volgens burgemeester Geert Hermans (CD&V). “Uiteraard moet de begrazingszone in Buggenhoutbos nog begraasd worden en daarom koos Agentschap Natuur & Bos ervoor om dat te laten doen door vier Hereford-runderen van een biolandbouwer uit Lede.”

De begrazing gebeurt doorheen het hele jaar. De dieren gaan nooit op stal en worden niet bijgevoederd. Het is belangrijk dat de dieren sterk genoeg zijn om zowel in de zomer als in de winter vlot te overleven vandaar de keuze voor dit ras. Geert Hermans: “Op deze manier blijft Buggenhoutbos de troeven uitspelen om veelzijdig te zijn en voor ieder wat wils aan te bieden. Naast de hondenlosloopzone, de konijnenberg als speelzone, de wandel- en fietspaden, de mooie schuilhutten en de variëteit aan beplanting en bomen is Buggenhoutbos de bosgemeente bij uitstek in de provincie Oost-Vlaanderen. Op zondag 3 december 2023 komt er dan nog eens 12 ha nieuw bos bij. Dan organiseert de gemeente Buggenhout met het Agentschap Natuur en Bos een heuse volkshappening voor de aanplanting van de 12 ha.”

Foto (c) Lokaal bestuur Buggenhout.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.