Koninklijke Harmonie Ste.-Cecilia Grembergen bestaat 180+2 jaar

De Koninklijke Harmonie Ste.-Cecilia Grembergen werd opgericht in 1840 en viert haar 180-jarig bestaan.

Ook de jeugdwerking blaast tien kaarsjes uit. Tien jaar geleden startten Johan Mijs en Riet Mariën met de Muziekids, muziekinitiatie vanaf de derde kleuterklas. De Muziekids blijven ook vandaag een succes, elke zondagmorgen geven Evelien Lefevre en Silke Vanderyse een creatief muziekatelier aan meer dan twintig kindjes. De harmonie breidde sindsdien zijn jeugdwerking stelselmatig uit en ging een strategische samenwerking aan met de wijkafdeling Grembergen van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. De jeugdwerking inspireert ook andere fanfares en harmonieën uit de streek tot gelijkaardige initiatieven.

Na de Muziekids werd het trommelkorps omgevormd tot Drumkids onder leiding van François van Exterghem, en al snel startte de harmonie ook met Brasskids eerst onder leiding van Rik Vercruysse en daarna met Eline Van Den Broeck, een initiatie om koperinstrumenten als trompet, hoorn, trombone en tuba te stimuleren. Daaruit groeide dan weer een mooie klas koperblazers bij de muziekacademie. Voor het eerst maakt nu een instaporkest van de lessen Muzieklab lagere graad muziekacademie onder leiding van Annelies De Kimpe haar opwachting op het concert. Vanaf de middelbare graad muziekacademie kunnen de leerlingen terecht bij het grote harmonieorkest voor groepsmusiceren in alternatieve leercontext. De harmonie beschikt daardoor intussen over een stevige instroom van jonge muzikanten.

De Harmonie repeteert elke vrijdag van 20u tot 22u. De Drumkids en Slagwerkklas oefenen elke dinsdag van 18u30 tot 20u. De Muziekids 1 volgen muziekatelier op zondagmorgen van 9 tot 10u15. Van 10u30 tot 11u45 is het de beurt aan Muziekids 2. De Brasskids krijgen les op maandag van 16-17u in de wijkafdeling van de academie in Grembergen Muzieklab is er op maandag en op donderdag in de wijkafdeling van de academie in Grembergen.

Voorzitter Marc Roggeman: “Het doet deugd om vandaag na corona eindelijk die 180 kaarsjes te mogen uitblazen. Muziek is duidelijk van alle tijden, en is nog altijd een spontaan sociaal bindmiddel. Niets is plezieriger dan samen muziek maken. We blijven er samen met de muziekacademie voor zorgen dat kinderen de weg vinden naar hout- of koperblazers, en dat we hen een platform blijven bieden om samen te spelen. We zijn heel tevreden met het succes van onze Muziekids, Drumkids en Brasskids, de doorstroming naar de muziekacademie en de instroom terug naar de harmonie!”

Foto (c) Ste-Cecilia Grembergen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.