Korte keten

Groenten en fruit, het is goed om eens stil te staan bij de energie die een vrucht nodig heeft om op ons bord te geraken, alsook de afstand die ze afleggen.

Daarom is een moestuin de ideale leerschool! Zo weet je ook of ze biologisch gekweekt worden, je eet vers en je weet wat je eet. Je eet volgens de seizoenen en je maakt wintervoorraadjes bij overaanbod.

Een volkstuin is hiervoor de ideale leerschool, waar er altijd wel een ervaren moestuinier aanwezig is die zijn kennis wil delen. Zij leren jou welke bloemen helpen om insecten te lokken, zodat de bestuiving kan plaatsvinden. Ook welke planten belangrijk zijn om vervelende wortelvliegen weg te lokken van de uien, kolen en wortelen.

Voedselverspilling zal je bij een echte moestuinier niet meemaken. Het teveel aan groenten en fruit worden geruild of weg gegeven. Van zaad tot vrucht heeft de natuur een hele weg afgelegd, dat kan je niet zomaar weg gooien. Het is ook leuk om zelf zaden te oogsten van jouw favoriete groente en volgend jaar opnieuw te zaaien.

Tegenslagen zijn niet zo erg, want elk jaar krijg je een nieuwe kans om te proberen.

Je hoeft geen mega grote tuin te hebben om te starten, ook in bloembakjes kan je lekkers kweken.

Moestuinieren, een aanrader!

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.