Minister Diependaele investeert in Oost-Vlaamse erfgoedparels
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele.
De gevels en het interieur van de boskapel in Buggenhout worden gerestaureerd. “In de zolder worden nieuwe loopbruggen en een dakluik geplaatst, in functie van inspectie en onderhoud van de dakkappen. Door plaatsing van nieuwe voorzetbeglazing zullen de glas-in-lood ramen ook na de restauratie duurzaam beschermd worden. Het schrijnwerk van de dakkapellen wordt hersteld. Alle exterieure houten en metalen onderdelen worden waar nodig plaatselijk hersteld en terug voorzien van het nodige onderhoudsschilderwerk. In het interieur zal plaatselijk herstel van de vloertegels in blauwe steen worden uitgevoerd, het schilderwerk wordt opgefrist. Deze gevel- en interieurwerken zijn de tweede fase van de restauratie, na de recent goedgekeurde restauratie van het dak”, laat minister Diependaele weten. Voor de restauratiewerken is een premie van 148.090,13 euro toegekend.
De boskapel is al eeuwenlang het meest bekende Buggenhouts monument. “Deze 500 jaar oude barokke kapel werd volgens de legende gebouwd door Jacoba van Heffene om haar echtgenoot Jan De Rijcke te herdenken. Die schoot tijdens een jachtpartij naast een everzwijn, waarna het dier zich tegen hem keerde. Een gedenkplaat in de kapel vertelt het verhaal van het noodlottige ongeval. De Boskapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Nood Gods en is ook vandaag nog een oord van rust en bezinning. Rond de kapel staat een ommegang van 15 statiën uit rots sculpturen.” Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/44566
Na een inspectie door Monumentwacht bleek het noodzakelijk om herstellingen aan het dak uit te voeren aan de Heilige Geestkapel in Dendermonde en maatregelen in functie van toegankelijkheid te nemen. “Omdat de leien asbest bevatten was vervanging van de dakbedekking aangewezen. De asbesthoudende leien zullen vervangen worden door natuurleien, geplaatst op een nieuw onderdak met noodzakelijke uitlatting. De zinken gootbekledingen worden vernieuwd en voorzien van de nodige uitzettingsvoegen, de houten bakgoten en metalen delen worden opnieuw geschilderd. Ook de dakkapel en de dakruiter worden hersteld. Waar nodig zullen houten onderdelen worden vernieuwd naar oorspronkelijk model”, laat minister Diependaele weten. Voor de restauratiewerken is een premie van 61.114,70 euro toegekend.
Rond 1877 lieten de arme klaren een sobere, neogotische kapel optrekken voor hun klooster aan de Kerkstraat in Dendermonde. “De kapel werd ontworpen door de Gentse architect Arthur Verhaegen. In 1914 brandde ze bijna volledig uit. Rond 1920 werd de kapel naar de oorspronkelijke plannen heropgebouwd, onder leiding van de Dendermondse architect Frans Van Severen. Links van de kapel bevindt zich de voormalige portierswoning. In 2004 werd de kapel beschermd als monument.” Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/48955
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)