Openbaar onderzoek over nieuwe bestemmingen voor achterhaalde sites in Dendermonde

Het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan of RUP Achterhaalde bestemmingen is voorlopig vastgesteld. Het stadsbestuur organiseert nu een openbaar onderzoek dat loopt tot en met vrijdag 3 maart 2023. “Met dit nieuwe RUP voor achterhaalde bestemmingen willen we een oplossing bieden aan ontwikkelingen die vast zitten door verouderde plannen”, zegt schepen Marius Meremans (N-VA). “Op die manier zorgen we voor een nieuwe toekomst en invulling van sites met aandacht voor voldoende groen en leefbaarheid.”

Een RUP is een plan waarmee de stad de bestemming van een gebied kan veranderen, bijvoorbeeld van industrieterrein naar woongebied of van landbouwgebied naar natuurgebied. In het RUP Achterhaalde bestemmingen bundelt de stad een aantal gebieden waar verdere of nieuwe ontwikkelingen stroppen door de onderliggende bestemming. Met een nieuwe bestemming en bijhorende voorschriften wil de stad hier een mouw aan passen. “Met dit RUP geven we dus de mogelijkheid om sites met een achterhaalde bestemming nieuwe invulling en zuurstof te geven. Zo willen we in Baasrode bijvoorbeeld op de Vitamexsite diverse functies mogelijk maken, gaande van wonen, ambachtelijke activiteiten tot recreatie en horeca”, zegt Marius Meremans.

“In Oudegem willen we het bepalend gebouw Molens Abbeloos behouden als bouwkundig erfgoed en tegelijk voorzien we een nieuw leven met wonen en kantoren. Ook belangrijk is dat we telkens aandacht geven aan onze woonvisie en ook voldoende groen en open ruimte vrijwaren. Zo voorzien we op site Zandvoortstraat een bouwvrij agrarisch gebied in functie van het open landschap. Het gemeentehuis van Sint-Gillis geven we ook een nieuwe toekomst met mogelijkheid tot wonen maar ook voor gemeenschapsfuncties of horeca. Er zijn nog andere deelplannen zoals Abalona Appels, Boerderijstraat, Vossenhoek en Broekkantstraat. Deze zijn minder ingrijpend, maar bieden eveneens zekerheid naar de toekomst toe.”

Voor dit project vond eerder reeds een publieke raadpleging plaats, van 6 september 2021 tot en met 4 november 2021. “In vergelijking met deze inspraakronde zijn twee deelplannen geschrapt. Het deelplan Hoeksken in Lutterzele is niet meer ontwikkelbaar voor wonen volgens de nieuwe woonvisie die de stad intussen opmaakte. Voor het deelplan De Pus in Oudegem vroeg de provincie Oost-Vlaanderen compensatie door ergens anders woongebied te schrappen. De stad besliste daarop om voor dit deelplan een apart traject te volgen.”

De stad organiseert een infomoment op dinsdag 31 januari 2023 om 20u in de polyvalente zaal van LDC Zonnebloem (Breestraat 109). Inschrijven vooraf is verplicht en kan door ten laatste op 29 januari 2023 een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.