Oproep aan de Vlaamse regering: besteed beschikbare financiële middelen om aantal sociale huurwoningen te vergroten

De woonnood was nog nooit zo groot volgens het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. “De wachtlijsten voor een sociale woning blijven groeien, terwijl het aantal beschikbare woningen slechts in beperkte mate stijgt. Er moet nu actie ondernomen worden door de Vlaamse regering om de beschikbare financiële middelen van 2 miljard euro te besteden en het sociale woonaanbod te verruimen”, klinkt het.

In Vlaanderen wachten 175.000 gezinnen op een sociale woning. “Een gigantische wachtlijst die alleen maar blijft groeien. Om die wachtlijst te kunnen verlagen, zijn veel meer woningen nodig. Het aantal woningen dat private eigenaars verhuren aan een sociaal verhuurkantoor kende vorig jaar een stijging van 4,5% in Vlaanderen en 8% in Oost-Vlaanderen, maar is ruim onvoldoende om de vraag op te vangen. De voordelen van sociale verhuur zijn nochtans niet min, zowel financieel als administratief. Te veel eigenaars staren zich echter blind op de lagere maandelijkse huurprijs of zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om te verhuren aan een SVK.”

Om structureel en op lange termijn een verandering te kunnen teweegbrengen, moet ook de Vlaamse regering acties blijven ondernemen. “Zolang de prangende woonnood niet door iedereen erkend wordt, blijft het vechten tegen de bierkaai,” benadrukt Jonas De Vlieger, algemeen directeur van het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. “In onze regio zijn er dit jaar al 1.000 gezinnen ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale woning, waardoor deze is aangegroeid tot bijna 4.000 gezinnen. In dialoog met eigenaars en overheden blijven we samen zoeken naar oplossingen.”

Eerder dit jaar sprak de Vlaamse regering haar wens uit om 2 miljard euro te activeren om het sociale woonaanbod te verruimen. “De hervorming van de sociale huurmarkt is een goede stap om de sociale huisvestingssector te ondersteunen,” stelt Jonas De Vlieger. “Wij vragen met aandrang aan de Vlaamse regering om de knoop door te hakken en de extra middelen ter beschikking te stellen met focus op de gezinnen die al op een wachtlijst voor een sociale woning staan.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.