Rapport Weerbaar Waterland: dringend actie nodig

“Een waterbom boven de Dendervallei zou een grote catastrofe zijn”, zegt Marius Meremans (N-VA), Vlaams Volksvertegenwoordiger. “De situatie is urgent, zo blijkt ook uit een rapport ‘Weerbaar Waterland’ van een expertenpanel dat adviseert aan de Vlaamse Regering.” Het rapport werd vandaag besproken in het Vlaams Parlement tijdens een hoorzitting met Henk Ovink, de voorzitter van het panel.

“Tijdens de zomer van 2021 werden we allemaal wakker geschud na een waterbom boven Wallonië met een ongeziene wateroverlast tot gevolg. Al snel kwamen er analyses naar boven die aantoonden dat dergelijke ‘bom’ ook tot desastreuse gevolgen zou kunnen leiden, mocht dit voorvallen in Vlaanderen. Oost-Vlaanderen staat er in de simulatie alvast niet goed voor. Actie is dringend nodig, toch liggen enkele belangrijke projecten stil”, volgens Marius Meremans.

“Op korte termijn zou een Watercommissaris voor Vlaanderen moeten aangesteld worden. Liefst meteen, desnoods ad interim. Het betreft een institutionele functie mét bevoegdheden en een duidelijke opdracht. Doelstellingen moeten meteen worden vastgelegd voor komende termijn. De Dendervallei zou meteen als pilootproject moeten opgenomen worden. Daarnaast is een waterverzekeringsfonds dringend nodig. Middelen kunnen daarbij bij elkaar gevoegd worden om projecten uit te voeren, maar ook om burgers en eigenaars langsheen de Dender bij te staan. Als we naar de Schelde kijken, is het Sigmaplan ok. Echter moet wel opnieuw gecheckt worden ivm de robuustheid tegen de veranderingen in het klimaat en nieuwe verwachtingen mbt de stijging van de zeespiegel.”

Ovink pleit hierbij ook voor blijvend overleg met de tegenstanders van deze projecten. “Echter is hier ook een grens aan”, zegt Meremans. “Noodzakelijke projecten moeten sneller worden uitgevoerd. Anders dreigen we te laat te komen. Er is ook een belangrijke rol voor burgers en gemeenten weggelegd. Water moet meer geborgen worden. Dat kan via de waterbekken, maar ook in grote tuinen of gewoon bij de heraanleg van straten en pleinen. Ontharding is van groot belang, maar ook aanleg van wadi’s en dergelijke kunnen hierbij bijdragen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.