RECEPT: Indische balletjes met rijst
Gehaktballetjes scoren altijd, zo ook deze variant met veel kruiden. Ideaal op een koude dag!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1kg gemengd gehakt
- 2 uien
- 1 groene/rode chilipeper
- Stukje gember van ongeveer 3cm
- Peterselie
- 3 teentjes look
- Garam masala
- Peper en zout
- Boter
- Olijfolie
- 4 tomaten, in blokjes gesneden
- 2 koffielepels kurkuma
- 1 blikje tomatenpuree
- 1l kippenbouillon (kan perfect met een blokje)
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel kaneelpoeder
- 300g rijst
Hoe ga ik te werk?
- Doe 1 ui grof gehakt samen met 1 teen look, de chilipeper, gember en wat peterselie in een hakmolen en maal fijn.
- Doe het gehakt in een kom en meng dit mengsel erdoor samen met 1 koffielepel garam masala. Kruid ook met wat peper en zout.
- Zet het mengsel in de koelkast om er nadien balletjes van te maken.
- Snijd de andere ui in halve fijne ringen en plet de andere 2 teentjes look.
- Neem een stoofpot en verhit wat boter. Bak de ui in de boter tot ze karameliseren en mooi bruin worden. Voeg ook de look doe.
- Kruid de uien met de kurkuma, kaneel, komijn en garam masala.
- Voeg nu ook de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
- Doe nu ook de stukjes tomaat erbij samen met de bouillon. Laat alles zachtjes pruttelen.
- Maak balletjes van het gehakt en bak ze aan in wat boter met olijfolie. Bak ze mooi brui rondom en voeg ze aan de saus toe. Laat ongeveer 20min pruttelen. Hoe langer alles pruttelt, hoe beter natuurlijk
- Kook ondertussen ook de rijst: voeg 600ml water toe met wat zout. Zet een deksel op de pot en laat zachtjes koken tot het water allemaal is opgenomen.
- Serveer de rijst met een flinke schep balletjes en werk af met nog wat peterselie of koriander als je dat graag hebt.
Smakelijk!
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)