Rode Kruis-Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij voor humanitaire hulp bij aardbevingen in Turkije en Syrië

Rode Kruis-Vlaanderen zet 200.000 euro vanuit het noodhulpfonds in voor humanitaire ondersteuning bij de aardbevingen die Turkije en Syrië getroffen hebben. De noden ter plaatse zijn immers enorm hoog: er is op dit moment al sprake van duizenden doden en gewonden. Bovendien zijn ook duizenden gebouwen verwoest. “Onze collega’s van de Turkse Rode Halve Maan, de Syrische Rode Halve Maan en het internationale Rode Kruis kunnen momenteel alle hulp gebruiken”, aldus Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. “Alle Vlamingen die dus een steentje willen bijdragen, kunnen dit doen via rodekruis.be/aardbeving of het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding aardbeving.”

De gevolgen van de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn immens: elk uur stijgen de cijfers van het aantal slachtoffers en de schade aan gebouwen en infrastructuur. Zeker met de weersomstandigheden in de regio – ‘s nachts zijn er vriestemperaturen – is de situatie des te meer precair. “Het spreekt dus voor zich dat de noden ter plaatse enorm hoog zijn. We maken dan ook nu meteen 200.000 euro vrij uit het noodhulpfonds, voor humanitaire bijstand in Turkije en Syrië. Dat geld zal ingezet worden om aan de eerste acute noden tegemoet te komen. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, water, hygiënische kits en medische hulp, maar ook aan onderdak: tenten, bedden, slaapzakken, dekens, enzovoort”, volgens Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen.

Die 200.000 euro wordt ofwel via partnerverenigingen in het Rode Kruis netwerk ingezet – zoals bijvoorbeeld de Duitsers, de Noren of de Denen – ofwel via de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Zij zijn namelijk allemaal actief ter plaatse. De Turkse Rode Halve Maan en de Syrische Rode Halve Maan kunnen hoe dan ook alle ondersteuning gebruiken. Meteen al van bij aanvang van de ramp zijn zij de meest acute hulp aan het bieden, gaande van reddingsoperaties in de getroffen gebieden, over het verlenen van medische hulp tot het voorzien van huisvesting voor de slachtoffers die geen onderdak meer hebben. “Ook de hulp van de Vlamingen is dus meer dan welkom, zodat onze collega’s van de verschillende nationale en internationale Rode Kruisverenigingen hun humanitaire steun kunnen blijven bieden. Het is intussen immers duidelijk dat de noden ter plaatse ook nog een lange tijd hoog zullen blijven”, zegt Sofie De Jaeger.

Foto (c) Rode Kruis-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.