Tienduizenden jaren oude mammoetbeenderen uit Berlare arriveren in Ename

Honderden beenderen van mammoeten, wolharige neushoorns en andere vondsten uit de ijstijd gevonden in Berlare worden voorlopig bewaard op de provinciale Erfgoedsite Ename.

“De beenderen zijn zeker in goede handen in ons provinciale erfgoeddepot. Het depot werd specifiek ontworpen om collecties in aangepaste omstandigheden te bewaren. Het is dan ook het kloppend hart van ons provinciale depotbeleid waarbij we gemeentebesturen en andere erfgoedzorgers in onze provincie met raad en daad ondersteunen. We hebben ook altijd oog voor het publiek. Daarom hebben we nu ook beslist om de beenderen nog even te tonen tijdens de komende Archeologiedagen”, zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

De Nieuwdonkcollectie bevat in totaal 318 items, waarvan 296 beenderen, voornamelijk zoogdierresten uit de laatste ijstijd en tussenijstijd maar ook (sub)fossiele resten uit het Atlanticum (Vroeg-Holoceen) en niet gefossiliseerde resten uit recentere tijden. De collectie bestaat vooral uit beenderen van allerlei lang uitgestorven dieren: mammoeten, oerbevers, wolharige neushoorns en reuzenherten die zo’n tien- tot honderdduizend jaar geleden leefden op de plaats waar nu provinciaal recreatiedomein Nieuwdonk is. Ze werden gevonden tijdens zandontginningen in Berlare begin jaren 1970. Vorige lente werden ze gerestaureerd, onderzocht en geprepareerd voor bewaring door een team van experten van Palaeontologica Belgica. Nu komt deze unieke collectie dus naar het Erfgoeddepot in Ename waar ze onder ideale bewaarcondities opgeborgen wordt. De collectie wordt er eerst in quarantaine gezet om schimmels te vermijden en gaat daarna naar een donkere ruimte. Gemeente Berlare bekijkt ondertussen waar ze terug tentoongesteld kunnen worden.

De vondsten versterken ook de kandidaatstelling van het Schelde-estuarium tot UNESCO Global Geopark, waarvan Provincie Oost-Vlaanderen één van de vijf trekkers is. “Toen de zandput werd uitgegraven tot wat nu het recreatiedomein is, zijn er ook haaientanden gevonden. De Oerschelde voerde die mee vanuit een tropische zee, toen de Noordzee tot hier kwam. Die zijn in een kleilaag op het laagste punt blijven zitten. Die sporen van natuurlijke processen en cultuurhistorie zijn uniek!”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.