Vondelbeekvallei, een sportieve en groene long

Zaterdag is er een inspiratiewandeling rond de Vondelbeekvallei in Sint-Gillis, de plek waar onder meer extra sportvelden zullen worden aangelegd.

“In Sint-Gillis willen we meer ruimte maken voor sport en recreatie. Het is de bedoeling dat de Vondelbeekvallei een sportieve hub en een groene long, voor fietsers, wandelaars en bewoners, wordt. Het ontwerp van dit gebied zal in participatie met de buurt, de sportclubs, recreatieve sporters en natuurliefhebbers verlopen”, schetst schepen van Sport Lien Verwaeren (CD&V). “Sint-Gillis heeft nood aan een uitbreiding van de sportfaciliteiten, tegelijkertijd is er nood aan ruimte voor water en groen. In de toekomstvisie voor de Vondelbeekvallei willen we deze noden in één masterplan combineren. We willen één groot groen-recreatief gebied creëren dat ‘zuurstof’ geeft aan het druk bebouwde stadsdeel Sint-Gillis.”

“In het Vondelbeekvallei masterplan bekijken we hoe we het capaciteitsprobleem voor buitensporten kunnen oplossen en tegelijkertijd ruimte voor andere sporten kunnen creëren, bestuderen we hoe we van de open ruimte een aangenaam groen-ecologisch landschapspark kunnen maken, onderzoeken we hoe we een langzaam verkeernetwerk, voor fietsers en wandelaars, doorheen het gebied kunnen uitbouwen en creëren we een duurzaam watersysteem met de Vondelbeek als ruggengraat en met specifieke aandacht voor waterveiligheid.”

Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 72 ha en is gelegen zuidwestelijk aansluitend bij het bebouwde deel van Sint-Gillis. Aan de straten Dries en Voordenstraat grenst het gebied ook aan de buurgemeente Lebbeke. “In het gebied is ook de Kerselarenbrugwegelsite opgenomen. Op deze site is er momenteel een voetbalterrein en bebouwing. In het ontwerpplan zal ook de toekomstige bestemming van deze site bekeken worden”, verduidelijkt de schepen. “We staan aan de start van het ontwerpproces. De ambitie is om tegen eind mei 2023 een masterplan klaar te hebben. We willen het ontwerp van de Vondelbeekvallei participatief aanpakken. Het eerste participatiemoment is een inspiratiewandeling gevolgd door een dialoog met het ontwerpbureau (BUUR part of Sweco). De wandeling vindt plaats op zaterdag 17 september 2022 van 14 tot 16.30 u. en vertrekt aan de inkomhal van sporthal Sint-Gillis. Inschrijven via 052-25 11 35 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tijdens de wandeling (± 1,5 km) geven experten toelichting bij het project. Ook kinderen en jongeren mogen mee op stap.”

Alle informatie op www.dendermonde.be/vondelbeekvallei-sportieve-en-groene-long

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.