WEEKEND | Leo Borms van speculoos La Confiance over de toenemende energiekost en open bedrijvendag

La Confiance op het Schaapveld in Dendermonde maakt een unieke Belgische speculoos met een uitzonderlijke smaak. Het authentieke familierecept uit 1924 wordt terug tot leven gewekt met enkel de beste, biologische ingrediënten: échte boter, verschillende zorgvuldig geselecteerde kruiden… Maar die ingrediënten worden steeds duurder. En neem daar ook nog de stijgende energiekost bij en dan weet je dat CEO Leo Borms in zijn haar krabt.

“We kopen onze hoofdingrediënten voor 100% bij de boeren met wie we samenwerken: Belgische biotarwe van boer Thibault uit Beaumont (Henegouwen), biologische hazelnoten van boer Federico uit Piemonte en biologische en fair trade cacao van boer José uit Peru. De gezichten van onze boeren vindt u op de verpakkingen van onze 3 smaken: onze klassieke speculoos (the original), onze speculoos met hazelnoten en onze speculoos met stukjes pure cacao”, zegt Leo Borms van La Confiance. “Maar om alles geproduceerd te krijgen moeten we meer betalen. Vooral aan energie. En we zijn de laatsten in de keten die de hogere kosten kunnen doorrekenen. De rekeningen van de grondstoffen en de energie krijgen wij eerst op ons bord.”

Leo Borms hoopt dat de politiek ingrijpt. “Een plafond voor de energieprijzen, dat hebben we nodig. Al besef ik dat we dat als klein Belgenlandje niet alleen kunnen afdwingen, het moet Europees geregeld worden. Ik voel in elk geval bij mijn mensen dat ze er nog steeds voor willen gaan. En dat is uiteindelijk het belangrijkste.” Dat La Confiance over een gemotiveerde equipe beschikt zullen de mensen kunnen zien tijdens Open Bedrijvendag. “De bezoeker krijgt een zeldzame inkijk in het volledige productietraject van deeg tot koekje, kan de indrukwekkende 45 meter lange speculoosoven van dichtbij bewonderen en volgt vervolgens de versgebakken koekjes op weg naar de inpak. Uiteraard worden er voor elke bezoeker proevertjes voorzien en kan groot en klein deelnemen aan een leuke wedstrijd om een mooie cadeaumand te winnen”, zegt Leo Borms.

Het bedrijf is ook de thuishaven van Ceval, een merk dat al meer dan 40 jaar een gamma van vezelrijke en suikerarme koekjes en snoep aanbiedt voor de gezondheidsbewuste consument. “Dit assortiment werd de afgelopen maanden flink onder handen genomen waarbij vooral de focus werd gelegd op een nóg lager suikergehalte in de koekjes. Voor beide merken wordt er ook bewust gekozen voor een duurzamere verpakking. Het vernieuwde aanbod zal vanaf 2023 in de winkels verkrijgbaar zijn maar wordt nu in primeur aan de belangstellenden voorgesteld”, volgens de CEO. Gewoontegetrouw slaat La Confiance ook met verschillende andere Dendermondse voedingsproducenten de handen in mekaar om aan het hele gezin een mooie ervaring te bieden. In de ruime magazijnhal van het bedrijf maak je kennis met koffiebrander Agostini Coffee en roomijsmaker Ollibolli. Ook Brouwerij Dilewyns, de producent van het gekende Vicaris bier, is aanwezig en zorgt voor een gezellige afsluiter van het bezoek. La  Confiance is op zondag 02 oktober vrij toegankelijk voor iedereen tussen 10 en 17u. Ook rolstoelgebruikers kunnen het traject volledig volgen. Huisdieren zijn niet toegelaten.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.